Aalborg Ungebyråds studietur 13.-16. marts til Berlin var en succes med et enormt fagligt udbytte.
Det blev slået fast ved evalueringen på det ordinære Ungebyrådsmøde onsdag aften i Aalborg Byrådssal.
“Studieturen har virkelig været en øjenåbner for os, og jeg synes, vi er blevet meget klogere,”
siger Ungebyrådets næstformand Matija Dosen og henviser til, at man i Aalborg – i modsætning til Berlin – har mulighed for at sende forslag og høringssvar til voksenbyrådet.
“Vi må erkende, at vi unge bliver taget alvorligt i Aalborg eftersom vi har mulighed for deltage aktivt og få indflydelse i debatten om emner, der vedrører og betyder noget for vores aldersgruppe,” siger Matija Dosen.
Han lægger ikke skjul på, at han på turen til Berlin er blevet inspireret til at tage et tysk initiativ med hjem til det nordjyske.
“I Tysklands 4. klasser har man obligatorisk undervisning i børns rettigheder. Jeg synes, det er en fed idé, som vi i Danmark kan overveje at adoptere,” siger Matija Dosen.
Mens man i Aalborg skal være mellem 13 og 19 år for at kunne være med i Ungebyrådet, tales der i Berlin om, at man allerede skal kunne optages som otte-årig.
“Det er en sympatisk tanke. Men det kan være lidt bøvlet, at en 17-årig skal diskutere og samarbejde med én, der er så meget yngre,” siger Matija Dosen.
Det var Aalborg Ungebyråds formand Svante Sondaj Hansen, der ledte evalueringen på Ungebyrådsmødet.
“I Berlin har man som i Aalborg ikke ét Ungebyråd, men flere. Fem af disse mødte vi på studieturen, hvilket var spændende og meget lærerigt,”
siger Svante Sondaj Hansen.
Blandt andet konstaterede de nordjyske ‘ungebyrødder’, at man i Berlin kan lære meget af den måde man etablerer cykelstier på i Aalborg Kommune, og hvad angår et emne som unges nikotin-misbrug, fik man lært, at man i Berlin har større problemer på dette område end i Danmark, og at straffen for lovovertrædelse i nabolandet er langt strengere.
Studieturen til Berlin var langt fra det eneste, der blev diskuteret på Ungebyrådsmødet.
Indledningsvis var Ung til Ung-medarbejderne Mathilde og Axel fra den nyetablerede UngeKrati-gruppe forbi for at fortælle hvad deres projekt går ud på.
Desuden blev der diskuteret, hvad Ungebyrådet kan bidrage med ved Grundlovsfesten 2025 i Karolinelund 5. juni, ligesom det blev vedtaget, at Ungebyrådet som optakt til det kommende Ungebyrådsvalg skal arrangere en valgdebat.
Mere om Aalborg Ungebyråd HER og HER
Mere om Ungebyrådets studietur på FACEBOOK og INSTAGRAM – og HER