Når man er ung, er det ikke altid lige nemt at finde ud af, hvordan man får indflydelse i samfundet.
Det problem vil UngAalborg hjælpe den nordjyske kommunes ungdom med at finde løsningsmuligheder til, og derfor har man ansat fire unge voksne til i det kommende år at kommunikere demokrati, holdningsdannelse og medborgerskab overfor jævnaldrende.
“Jeg glæder mig. For det er en vild mulighed, jeg har fået i et sabbatår efter jeg er blevet student og inden jeg på et tidspunkt skal i gang med en videregående uddannelse i dramaturgi,”
siger Dea Depenau.
Synspunktet bakkes op af Mille Vistisen, der drømmer om at kunne anvende erfaringerne fra formidler-ansættelsen på en videregående uddannelse i bioteknologi:
“Det er fornuftigt, at UngAalborg har valgt at ansætte unge som os. Ganske vist er vi hverken uddannede lærere eller eksperter i demokrati og medborgerskab. Til gengæld er vi eksperter i at være unge og nysgerrige på, hvordan vi bedst formidler og gør undervisningen relevant. Ved at være så unge som vi er, har vi den fordel, at vi af de unge bliver betragtet som ligestående. Vi har selv lige været der, og skal ikke ses som en autoritet.”
Projektet havde i første omgang af de voksne i UngAalborg fået arbejdstitlen ‘Demokratisterne’, men i demokratiets ånd og fordi man i UngAalborg har en vision om at sige ‘ja’ til ungdommens ønsker, har de nyansatte unge bestemt, at det i stedet skal hedde “Ungekrati”.
“Vi er en upolitisk formidlingsgruppe og ønsker ikke at lyde som om vi har en holdning eller er et nyt politisk parti. Derfor har vi ændret projektets navn til noget, der på samme tid signalerer både ungdom og demokrati,” forklarer Mille Vistisen.
Og de demokrati-interesserede unge aalborgensere har noget at se frem til.
“Vi vil undgå, at der bliver tale om røv-i-sæde undervisning. Derfor har vi tænkt os at inddrage de unge gennem workshops, hvor de får mulighed for at være aktive gennem bevægelse, lege, quizzer og kortspil. Målet er at vi kommer på bølgelængde med de unge ved at møde dem, hvor de er, og ved at vi ikke taler et indviklet sprog. Og så vil det da være fantastisk, hvis vi kan få dem til at grine lidt,” siger Dea Depenau.
Duoen er indstillet på, at den forestående formidlingsopgave både bliver spændende og udfordrende.
“Der er ikke sindssygt mange unge, der virkelig brænder for demokrati. Jeg håber, at vi kan være forbilleder og vise, at man som ung sagtens kan have holdninger og ad den vej få indflydelse,”
siger Mille Vistisen.
UngAalborgs projektmedarbejder Else Petersen, der er tovholder for projektet, ser frem til samarbejdet med Mille Vistisen, Dea Depenau og de to andre i ung-til-ung formidlingsgruppen.
“Sammen skal de formidle demokrati på ungeplan. I første omgang skal de ud med det vi kalder for ungekaravanen og her fortælle om forårets opstilling og valg til Aalborg Ungebyråd,” fortæller Else Petersen.
Læs mere om…
_____________________
FAKTA
UngAalborg
- ¤ Aalborg Ungdomsskole, UngAalborg, er en del af Aalborg Kommune
¤ de seneste år har man haft projektet “Sexualisterne” i gang – her er det muligt for skoleklasser at booke formidlere til at skabe en informativ dag om blandt andet sikker sex, prævention, følelser, kærlighed og sexsygdomme.
¤ snart indledes projektet “Ungekrati” – her er det fra 5. marts og et år frem muligt for folkeskoler, ungdomsuddannelser og klubber at booke formidlere til en informativ dag om demokrati og medborgerskab.
¤ i samarbejde med UCN arrangerer UngAalborg onsdag 5. marts ‘Demokratidag”, der er en alternativ oplevelsesdag, for kommunens 7. klasser