Et års arbejde for at kunne fremsætte op til fire beslutningsforslag årligt på Aalborg Byråds dagsorden er endt med positivt resultat for Aalborg Ungebyråd.
“Det er en fed mulighed, der skal udnyttes,” siger ungebyrådets formand, 16-årige Svante Sondaj Hansen, der sammen med to af sine råds-kolleger, Edda Munk Brandtoft og Juliane Hastrup Allengreen, har flere idéer i støbeskeen.
“Byrådets beslutning er så ny, at vi endnu ikke har fået formuleret vores forslag præcist. Men en af de ting vi godt kunne tænke os at få sat fokus på er nikotin-misbruget blandt unge,” siger Svante Sondaj Hansen, hvis synspunkt bakkes op af Edda Munk Brandtoft:
“Der er allerede kampagner i gymnasiet om nikotinstop, men det vi arbejder med er primært det, der sker i grundskolen. Håbet er at vi kan få formuleret et forslag, der enten kan indgå i CampUng/Rusmiddelugen eller i et samarbejde med sundhedsplejerskerne. Vi er i en alder, hvor vi omkring mange ting skal forbi med vores forældre. Men der er emner, der kan være svære at tale med dem om. Så måske kunne man få et sted, hvor man anonymt kan melde sig og få hjælp.”
Juliane Hastrup Allengreen, der går i 10. klasse, oplever dagligt nikotin-problemerne på sin skole.
“Det er helt klart noget, der skal gøres noget ved. Ikke kun fordi nikotin er kræftfremkaldende, men også fordi der mellem sofaerne i vores afdeling ligger tomme puff-barer i skraldespandene, og der lugter af puff på toiletterne,” siger hun.
Juliane Hastrup Allengreen sidder i Ungebyrådet med i et udvalg, der arbejder med belysning på cykelstierne, grønne områder og skraldespande:
“Det er områder, hvor der i Aalborg helt klart er basis for forbedringer, så det skal vi have gjort voksen-politikerne opmærksomme på.”
Aalborg Ungebyråd har også et udvalg, der har fokus på forbedring er børn og unges mentale helbred.
“Man kan sagtens forestille sig, at vi indenfor dette område kommer til at fremsætte et forslag,” siger Edda Munk Brandtoft.
Hun roser Aalborg Kommune for at give Ungebyrådet mulighed for at fremsende beslutningsforslag.
“Heldigvis bor vi et sted, hvor politikerne er åbne over for unges medbestemmelse. De er gode til at mødes med os, og det er fedt. Selvfølgelig er der mange ting, der kan blive forbedret, men i forhold til de fleste andre kommuner er vi længere,” siger Edda Munk Brandtoft.
Aalborg Kommunes rådmand for Børn og Unge, Morten Thiessen, glæder sig over, at de unge har lyst til at blande sig i debatten.
“Det falder meget naturligt, at Ungebyrådet nu får ret til at få sager behandlet i byrådet. Det eneste jeg kan være ked af i forhold til forslaget er, at der er sat et specifikt tal på. Man må gerne få flere end fire idéer om året – det er ikke ulovligt,” siger han med et smil.
Svante Sondaj Hansen føler sig ikke ramt.
“Slet ikke. Det gør jeg sjældent, når han udtaler sig. Kan vi nå at få leveret to eller tre forslag inden sommer, vil jeg være tilfreds,” lyder hans slutreplik.
Læs mere om Aalborg Ungebyråd: HER
____________________________________
FAKTA
Aalborg Ungebyråd
- er en partipolitisk uafhængig organisation med hjemsted i Aalborg Kommune
- formålet er at varetage børn og unges interesser overfor kommunens beslutningstagere samt i andre sammenhænge at agere talerør for børn og unge
- i øjeblikket består rådet af 18 demokratisk valgte unge, men der er plads til op mod 31 medlemmer, der hvert år i juni bliver udnævnt efter et online-valg
Aalborg Ungebyråds 4 største ‘sejre’
- Man har specielt i de seneste to valgperioder haft et tæt og struktureret samarbejde med voksen-byrådet
- På Aalborg Byråds ordinære møde 20. januar 2025 blev det godkendt, at man i hver et-årige valgperiode har mulighed for at anmode Aalborg Byråd om at få behandlet op mod fire beslutningsforslag
- Etablering af Grundlovsfesten, der i fjor i Karolinelund havde over 800 deltagere
- At der er blevet afsat en halv million kroner årligt til øget sexualundervisning, der varetages af “Sexualisterne” og sundhedsplejerskerne